ECPAT werd geboren in 1990 in Azië als een internationale campagne tegen de seksuele exploitatie van kinderen in Aziatische toerisme, gelanceerd door NGO leden, advocaten, leerkrachten,… Op dat ogenblik, ECPAT betekende End Child Prostitution in Asian Tourism. De ECPAT campagne heeft direct bijval gekregen van verschillende continenten en was uitgebreid tot de strijd tegen de commerciële seksuele exploitatie van kinderen over de hele wereld.

In 1996, ECPAT was de medestichter van de ‘First World Congress against sexual exploitation of children for commercial purposes’ (Eerste Wereld Congres tegen de seksuele uitbuiting van kinderen voor commerciële doeleinden), in Stockholm.

Volgend op dit Congres, heeft ECPAT gekozen om zich tot een internationale NGO om te vormen. In 1996, ECPAT’s originele naam ‘End child Prostitution in Asian Tourism’ was changed to ‘End Child Prostitution, Child Pornogaphy and Trafficking in Children for sexual purposes’, dit teneinde de geografische uitbreiding en de uitbreiding van het mandaat te reflecteren.

ECPAT Groups around the world
ECPAT Groups around the world

 

Het netwerk van ECPAT is gegroeid over de jaren heen en bestaat nu uit 81 groepen uit 74 landen. Sommige groepen zijn grote coalities van NGO’s, terwijl anderen veel kleiner zijn.

 

ECPAT Internationaal is vandaag de enige internationaal erkende organisatie die zich exclusief focust op de commerciële seksuele exploitatie van kinderen. Zijn leden strijden ertegen door het verzekeren van ondersteuning aan slachtoffers, door campagnes te voeren met openbare informatie en door te werken samen met overheden om kinderen in risico te helpen.

Tijdens de laatste Internationale Vergadering, heeft het ECPAT netwerk 4 strategische Richtingen (2015 – 2018) aangenomen, nodig om zijn missie te bereiken in het gevecht tegen commerciële seksuele uitbuiting van kinderen:

  • Zet de stem van kinderen in het hart van ECPAT’s werkzaamhede
  • Bouw een globale campagne om een einde te maken aan de commerciële seksuele uitbuiting van kinderen
  • Verbeter onderzoek, de creatie van kennis en de verspreiding ervan
  • Het netwerk van ECPAT Internationaal moet wereldwijd worden uitgebreid en versterkt