Van oktober 2010 tot april 2011 hebben ECPAT België in samenwerking met de Stichting Samilia en de Roemeense NGO ACSIS een piloot project gelanceerd om in Boekarest de handel van vrouwen en kinderen te voorkomen.

ACSIS biedt psychologische en sociale bijstand aan jonge moeders met een nadelige achtergrond, die voornamelijk kwetsbaar zijn voor mensenhandel.

Daarom hebben ECPAT België en de Stichting Samilia besloten een preventieproject tot stand brengen om de mogelijke begunstigden van ACSIS gewaarwording bij te brengen over de risico’s van mensenhandel. Naast deze sociale bijstand, houdt het project ook workshops in “Work Safe!” tijdens welke de kortfilm, genaamd “10 minutes”, wordt getoond. ECPAT België heeft meegewerkt aan de bedeling van handboeken die de sleutelinformatie over mensenhandel bevat voor begunstigden en professionelen. ACSIS werd door de Stichting Samilia en ECPAT België ook in verband gebracht met de campagne “Stop seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren”.

Prevention workshops among ACSIS beneficiaries
Prevention workshops among ACSIS beneficiaries

 

Vernieuwing van het project van april 2011 tot mei 2012

Door de positieve uitkomst onder de begunstigde, werd het project vernieuwd voor een jaar, van april 2011 tot mei 2012. Het werd herbenoemd naar “Preventing Trafficking in Persons” en bereikte 550 jongeren en 51 professionelen.

DSCN1152-b-225x300

 

Aan het einde van het project werd een    tekenwedstrijd georganiseerd onder de studenten.

De 10 beste creaties werden beloond.

 

 

 

 

Vernieuwing van het project van mei 2012 tot mei 2013

In mei 2012 heeft ECPAT België besloten om het project nog een 1 jaar te ondersteunen om de reikwijdte van de preventieactiviteiten te verbreden naar een hoger aantal scholen in Boekarest. 1000 Jongeren waren aanwezig op de workshops, samen met 60 professionelen.

Preventieactiviteiten werden ook uitgevoerd in Moldavië (Chisinau) en bereikte 40 studenten.

Atelier « Work Safe ! » et projection du film « 10 min»

 

Om een einde te maken aan het project, werd een gemakkelijke wedstrijd georganiseerd over het onderwerp mensenhandel: 30 studenten namen deel aan het evenement en schreven een persoonlijke tekst over de zaken die ze hadden gehoord.