ECPAT België is een geassocieerde partner in dit driejarig project (2012-2015), gecoördineerd door ECPAT France en geïmplementeerd in 22 Europese landen en ook buiten Europa (Afrika en Zuid-Amerika).

Het project heeft vier hoofddoelstellingen:

  • Het vestigen van kwaliteitsinformatie over sekstoerisme met kinderen en een analyse over de haalbaarheid van de implementatie of versterking van structuren om incidenten te rapporteren in 5 Sub-Saharese landen.
  • Bijbrengen van gewaarwording van reizigers en het algemeen publiek over sekstoerisme in verband met kinderen met een focus op sportevenementen.
  • Het vestigen of versterken van online rapporteringsmechanismen in 16 Europese landen in samenwerking met de politie en het promoten van rapporteren van zaken van misbruik aan het algemeen publiek.
  • Het afronden van 60 trainingen voor professionelen in de toerisme sector en 111 sessies in toerismescholen, het ontwikkelen van online opleidingen, webinar en een smartphone applicatie.

Verspreiding van de Campagne

Als een geassocieerde partner heeft ECPAT België als missie om de Europese platformen te promoten en om gewaarwordingsmateriaal uit te delen in België, via Internet, sociale netwerken, partners en toeristenbeurzen. Zoals alle partners zal ECPAT België ook het rapporteringshandboek, recent gepubliceerd door ECPAT France in coördinatie met ACCOR en DCI, promoten en uitdelen aan de hotel sector.

De campagne heeft als doel om reizigers die zullen helpen met de World Cup voetbal, voornamelijk supporters, te sensibiliseren over de bestaande wetten gerelateerd aan het gebruik van een kind voor prostitutie, de gevolgen dit heeft voor kinderslachtoffers en de risico’s van verleiding in een specifiek feestelijke en exotische omgeving. Er zal ook een Europees platform worden geïmplementeerd tijdens 2014 om alle nationale online rapporteringsmechanismen te linken.

De “Don’t Look Away” campagne heeft niet als doel om de supporters te stigmatiseren, maar om ze te informeren en te laten gewaar worden. Voetbalsupporters zijn geen groep die specifiek een risico vormen, maar kunnen wel worden geconfronteerd met situaties in welke ze kunnen worden verleid om te betalen voor seks met een minderjarige.

Acties ondernomen in 2013

Op 13 en 14 juni 2013 heeft ECPAT France een international expert meeting georganiseerd in Warsaw (Polen) waarin ECPAT België heeft deelgenomen als een geassocieerde partner. De vergadering focuste op de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen in de toeristensector tijdens grote sportevenementen en de uitwisseling van “good practices” (goede praktijken) om Brazilië te laten profiteren van de ervaring van landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland/Oostenrijk, Zuid-Afrika en Polen/Oekraïne waar recent grote sportevenementen werden gehouden.

De campagne was officieel gelanceerd op de “Salon International French Travel Market Top Resa” in Parijs op 24 september 2013. In november heeft ECPAT France het campagnemateriaal vrijgegeven aan alle partners.

ECPAT België begon het uitdelingsproces van de campagne via zijn sociale netwerken en werkte aan de mogelijkheid om gewaarwordingsactiviteit te ontwikkelen over kindersekstoerisme tijdens grote sportevenementen via de “Stop Child prostitution” campagne.

Activiteiten ondernomen in 2014

In het kader van de Stop Kinderprostitutie campagne, heeft ECPAT België het “Don’t Look Away” (kijk niet weg) materiaal van ECPAT Frankrijk aangepast om gewaarwording te verhogen rond de mogelijke seksuele uitbuiting van kinderen tijdens het Wereldkampioenschap in 2014. Dit materiaal werd massief verdeeld via de netwerken van de partners en ging samen met een persbericht, een Q&A en twee analyses over het onderwerp.

De campagne wordt ondersteund door bekende Braziliaanse voetballers, zoals Kaká en Juninho Pernambucano, en doelt op alle reizigers die naar het Wereldkampioenschap 2014 gaan. In Brazilië zijn er rond de 60 miljoen kinderen en 12 gaststeden, de verhoging in het aantal toeristen kan ook een verhoging meebrengen van de kans op seksuele uitbuiting van kinderen. De campagne geeft de mogelijkheid om verdachte zaken te rapporteren via de Europese lijn www.reportchildsextourism.eu of via de nationale lijn www.ikzegstop.be.

 

Respectvol Supporter

 

 

ECPAT België heft ook deelgenomen aan de Train de Trainer meeting die gehouden werd in Freiburg (8-10 oktober) om de ECPAT groepen op te leiden over de nieuwe methodologieën over training voor de private sector.