BELGISCH PLEIDOOI
ECPAT België deelt regelmatig zijn expertise op verschillende evenementen in België. ECPAT België was aanwezig in het Franstalige Brusselse Parlement om de parlementsleden te waarschuwen voor kinderhandel in België. In de ochtend werden de ervaringen van professionals uit het veld meegedeeld: politieagenten, magistraten, opvangcentra voor (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel, nationale rapporteur voor mensenhandel, … Allemaal komen ze tot dezelfde conclusie: het is hoognodig dat de opsporing en bescherming van de slachtoffers verbeterd wordt. De parlementsleden zijn vastbesloten om de concrete aanbevelingen van de sprekers uit te voeren.
ECPAT België is ook lid van verschillende nationale coalities: Coördinatie van NGO’s voor de rechten van het kind, Kinderrechtencoalitie en Plateforme Droits de l’Enfant dans la Coopération au Développement.
EUROPESE PLEIDOOI
Om het bewustzijn te verhogen en de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in de Europese Unie te verbeteren, zet ECPAT België zich in voor verschillende projecten en staat ECPAT International bij op Europees niveau.
Het Mario-project, gecoördineerd door Terre des Hommes, wil migrerende kinderen van en in Europa beter beschermen tegen uitbuiting en mensenhandel. ECPAT België pleit hiervoor op Europees niveau, ze monitort en beïnvloedt het Europese beleid met betrekking tot migrerende kinderen.
Met « Together against Sexual Exploitation of Children » , een samenwerking tussen Missing Children Europe en eNACSO, heeft ECPAT België de uitvoering van de « Europese Richtlijn ter bevordering van de bestrijding tegen seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie » in 27 lidstaten van de Europese Unie onderzocht. De resultaten van de studie zijn beschikbaar in het rapport « Together Against Sexual Exploitation of Children ».
ECPAT België neemt ook regelmatig deel aan vergaderingen, overleg en andere Europese evenementen. We zijn ook lid van diverse Europese platformen, zoals de “EU Civil Society Platform against Trafficking in Human Beings “ en het “Initiative for Children in Migration”.
INTERNATIONAAL PLEIDOOI
Tussen 2010 en 2014 heeft ECPAT België onderzoeksprojecten, lobbyingprojecten en bewustmakingscampagnes over de hele wereld gesteund, met name in Roemenië, Colombia en Senegal.
Het doel van het project « Preventing Trafficking in Women and Children » was dat de begunstigden van ACSIS (een Roemeense vereniging die met alleenstaande moeders werkt) zich beter bewust werden van de gevaren van mensenhandel via workshops, sensibiliseringscampagnes en handleidingen.
Het project « Golondrina » begon met bewustmakingscampagnes in de Colombiaanse scholen (in Santafe, Candelaria en San Cristobal) om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen. Door het succes van de campagne (2100 studenten en 380 leraren werden gesensibiliseerd), werd er ook bij de lokale overheden gelobbyd om de preventie van seksuele uitbuiting op te nemen in hun ontwikkelingsprogramma’s.
In samenwerking met de Senegalese NGO « Action, Jeunesse, Environnement » heeft ECPAT België de seksuele uitbuiting van kinderen in Dakar in kaart gebracht. Ze gebruikte hiervoor een methode die kinderen centraal stelt in het onderzoeksproces (van gegevensverzameling tot ontwikkeling van concrete oplossingen via probleemidentificatie en data-analyse).