Save the date! By the name of Tania

Ter gelegenheid van de release van de film “By the name of Tania” en de EU Anti-Trafficking Day, nodigt ECPAT Belgium u uit voor een avond die zowel informatief als emotioneel zal zijn.

Op de agenda staat de vertoning van de film, gevolgd door een uitwisseling samen met  ECPAT, de co-regisseur en mensen uit het veld hier in België.

Gebaseerd op echte getuigenissen vertelt “By the name of Tania” het verhaal van een tienermeisje dat in de Peruviaanse goudmijnregio tot prostitutie werd gedwongen.
Door Tania’s reis te vertellen, geeft deze film, gepresenteerd op de Berlinale 2019, een stem aan deze tienermeisjes.”

Met de steun van de Stad Brussel, 80 gratis plaatsen beschikbaar, reserveren via info@ecpat.be

De niet-bestraffing van de slachtoffers van mensenhandel uiteindelijk in de Belgische wetgeving vastgelegd

Stel je een Nigeriaanse minderjarige voor die met valse documenten tot prostitutie gedwongen wordt. Of kinderen die gedwongen worden om diefstal te plegen in georganiseerde bendes. Deze minderjarigen zijn niet alleen het slachtoffer van mensenhandel, maar zijn ook daders van misdrijven die onder dwang zijn gepleegd. Kan de rechter ze vervolgen? Ja, maar sinds 1 juli 2019 kunnen deze slachtoffers niet meer worden gestraft voor misdrijven die het gevolg zijn van hun uitbuiting.  

Lees meer

Ik zeg STOP: neem actie!

Gaat u deze zomer op reis naar het buitenland? Blijf waakzaam en help ons de seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden, zelfs in een ander land.

James saw a tourist with a local teenage girl dancing intimately in Kenya.
Lees meer

We zijn verhuisd!

Sinds 1 augustus werkt ECPAT België aan de strijd tegen de seksuele uitbuiting van kinderen vanuit een co-werkruimte binnen Impact House.

Lees meer

Persverklaring – Werelddag tegen mensenhandel

Onlangs maakte de Vlaamse pers melding van de verdwijning van Vietnamese minderjarigen. Daarom wil ECPAT België het belang van identificatie en bescherming van minderjarige slachtoffers in de schijnwerper stellen. Zij vraagt dringend hiervoor de nodige middelen ter beschikking te stellen.

Seksueel misbruik van minderjarigen in de kerk: de verplichting om aangifte te doen, een echte stap vooruit?


Op 9 mei introduceerde Paus Franciscus een nieuw decreet in de canonieke wet dat de
aanklacht van seksueel geweld tegen minderjarigen verplicht stelt. Deze tekst werd door de
slachtoffers met spanning afgewacht, komt hij al zijn beloften na?

Lees meer

Jaarverslag 2018

East meets West

Hoe kan de samenwerking tussen ECPAT-leden uit Oost- en West-Europa worden versterkt? Een zeer verrijkende uitwisseling van goede methoden vindt plaats op 16 mei in Wenen, waar ECPAT België het project (Dé)clic presenteert. 

Aan het eind van deze sessie, die een dertigtal groepen uit Europa en Centraal-Azië bijeenbracht, kwamen veel ideeën voor gezamenlijke projecten naar voren.

ECPAT België gaf ook een presentatie over de beschikbare Europese financiering, om manieren te vinden om deze toekomstige projecten te realiseren.

ReACT opleiding

Een primeur! ECPAT België heeft 40 jeugdwerkers in de sector van de jeugdzorg opgeleid om gevallen van kinderhandel op te sporen en erop te reageren.

Aan de hand van interactieve en participatieve methoden werden verschillende vragen besproken met de deelnemers: wat zijn de vormen van mensenhandel die men in België tegenkomt? Welke indicatoren zouden een waarschuwing moeten geven? Welke procedure moet worden gevolgd in geval van verdenking?

Deze opleiding is uiterst nuttig omdat veel kinderen die het slachtoffer zijn van mensenhandel niet worden geïdentificeerd door professionals op het terrein.

Ons jaarverslag is uit!

420 mensen getraind, 21 belangenbehartigingsacties, 570.000 views op Youtube, ontdek ECPAT’s acties in 2018 om kinderen beter te beschermen.