East meets West

Hoe kan de samenwerking tussen ECPAT-leden uit Oost- en West-Europa worden versterkt? Een zeer verrijkende uitwisseling van goede methoden vindt plaats op 16 mei in Wenen, waar ECPAT België het project (Dé)clic presenteert. 

Aan het eind van deze sessie, die een dertigtal groepen uit Europa en Centraal-Azië bijeenbracht, kwamen veel ideeën voor gezamenlijke projecten naar voren.

ECPAT België gaf ook een presentatie over de beschikbare Europese financiering, om manieren te vinden om deze toekomstige projecten te realiseren.

ReACT opleiding

Een primeur! ECPAT België heeft 40 jeugdwerkers in de sector van de jeugdzorg opgeleid om gevallen van kinderhandel op te sporen en erop te reageren.

Aan de hand van interactieve en participatieve methoden werden verschillende vragen besproken met de deelnemers: wat zijn de vormen van mensenhandel die men in België tegenkomt? Welke indicatoren zouden een waarschuwing moeten geven? Welke procedure moet worden gevolgd in geval van verdenking?

Deze opleiding is uiterst nuttig omdat veel kinderen die het slachtoffer zijn van mensenhandel niet worden geïdentificeerd door professionals op het terrein.

Ons jaarverslag is uit!

420 mensen getraind, 21 belangenbehartigingsacties, 570.000 views op Youtube, ontdek ECPAT’s acties in 2018 om kinderen beter te beschermen.

Jullie zijn met 600…

…. die hebben gereageerd op ons onderzoek naar het melden van gevallen van seksuele uitbuiting van kinderen in het buitenland. Hartelijk dank! De resultaten worden nu geanalyseerd. We houden u op de hoogte.

12e Europees Forum voor de rechten van het kind

 

“Waar zijn we en waar willen we heen? “Dit waren de vragen die de 250 deelnemers uit heel Europa gedurende 2 dagen (3 en 4 april) begeleidden. Doel: een betere bescherming van de rechten van het kind.  ECPAT België is verheugd dat er specifieke aandacht is besteed aan de deelname van kinderen, met name in de strijd tegen seksuele uitbuiting.

Déclic nodigt zich uit in Namen

Echte professionals! Op 29 maart hebben de 20 door ECPAT België opgeleide leerlingen een workshop over online veiligheid voor de rest van de school geleid. Activiteiten ondernemen met een sterke boodschap. We spraken over cyberpesten, intieme ruimte, sexting, privacy, maar ook hoe je je instellingen op sociale netwerken kunt beveiligen. Hartelijk dank aan de instelling van de Notre-Dame in Namen voor de goedkeuring van het project Déclic.

 

 

Help kinderen die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting en maak kans om een prijs te winnen!

Toerisme heeft veel positieve effecten op de samenleving, zoals het scheppen van banen of het stimuleren van de economie. Helaas zijn er ook negatieve effecten, zoals de seksuele uitbuiting van kinderen. Kinderen hebben het recht om beschermd te worden en we moeten actie ondernemen om hen te beschermen.

ECPAT België neemt deel aan een studie georganiseerd door ECPAT Nederland en de Universiteit Leiden. Er is een vragenlijst opgesteld voor mensen die naar het buitenland reizen, voor werk of vakantie. Wij nodigen u uit om onze enquête in het Frans : https://bit.ly/2XrjsIM  of Nederlands: https://bit.ly/2IBPT3T in te vullen.

Lees meer

ECPAT Europa Regionaal overleg

Hoe kan de strijd tegen de seksuele uitbuiting van kinderen tot een prioriteit voor de Europese Unie worden gemaakt? Hoe kan de samenwerking tussen ECPAT-groepen in Europa worden versterkt?

Op 4 en 5 maart 2019 zijn Europese ECPAT-groepen in Berlijn bijeengekomen om doeltreffende strategieën te ontwikkelen om een einde te maken aan de seksuele uitbuiting van kinderen.

Lees meer

Waarom we het lied opgedragen aan tienerpooier Moreno afkeuren

’Iedereen verdient een tweede kans’’

’Gepakt door het systeem

’’ (Fragment uit het liedje Amigo, van de rapper Soufiane)

Begin 2019 zorgde het liedje ‘’Amigo’’ van de rapper Soufiane Eddyani voor veel ophef. De reden hiervoor was dat hij zijn vriend-rapper Moreno verdedigde, volgens hem een slachtoffer van ‘’het systeem’’.  Blijkt echter dat die vriend een recividerende tienerpooier is.

Eind 2015 kwam Moreno in het vizier van de politie en in de gevangenis geplaatst. Hij kreeg een enkelband, die hij kort nadien doorknipt. In 2016 wordt hij veroordeeld voor 6 jaar cel effectief voor het aanzetten van een vijftienjarig meisje tot prostitutie. Na één derde van zijn straf mag hij terug met een enkelband naar huis. Hij is slordig in zijn bewijsstukken en wordt opnieuw naar de gevangenis gestuurd. Op dit moment is moreno opnieuw thuis, met een enkelband.

Lees meer

Toerismebeurs, Luik

Van 14 tot 17 februari 2019 was ECPAT België verheugd om een stand te hebben op het Salon Vert Bleu Soleil (Luik), de Luikse beurs voor vakantie, toerisme en vrije tijd.

Tijdens deze vier dagen werden enkele honderden bezoekers op de hoogte gebracht van het bestaan van de “Ik zeg STOP! ” campagne. Dit is een manier om gevallen van seksueel misbruik van kinderen in het buitenland te melden. Bij deze gelegenheid vertelden verschillende reizigers ons dat ze door bepaalde situaties in het buitenland in twijfel waren getrokken. Ze namen de flyer “Ik zeg STOP! ” en bedankten ons voor ons werk.

ECPAT België benaderde ook een dertigtal toeristische operatoren (hotels, campings, touroperators, reisbureaus) en verkreeg nieuwe distributiekanalen voor de campagne.