“Sinds ik geleerd heb om risico’s te identificeren, voel ik me meer op mijn gemak om andere jongeren te helpen om veilig gebruik te maken van het internet”, Leo, 16, begunstigde van het (Dé)clic-project.
“Ik heb geleerd dat er grote risico’s verbonden zijn aan sexting. Aangezien dit een wijdverspreide praktijk onder jongeren, en in het bijzonder niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, was het zeer nuttig voor me om deze risico’s te begrijpen en te weten hoe ze te vermijden”, Laura, opvoedster in een opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, coach van het (Dé)clic-project.
Volgens een studie van EU Kids Online kwam 33% van de ondervraagde kinderen (11-16 jaar) in Europa (11-16 jaar) online in contact met vreemden, ontving 14,5% seksuele beelden/video’s, 9,5% ontmoette een online contact in het echte leven en 6,5% werd online lastiggevallen.
Hoewel het internet een buitengewoon platform voor leren, creativiteit en communicatie is, kan het minderjarigen ook blootstellen aan risico’s die verband houden met seksuele uitbuiting en verschillende vormen van misbruik, zoals cyberpesten (online intimidatie), sexting/sextorsion (uitwisseling van seksueel getint materiaal, wat kan leiden tot chantage en bedreigingen) of grooming (het vertrouwen van een kind winnen om hen nadien seksueel te misbruiken).
Tot stand gekomen uit de vaststelling dat een jongere in moeilijkheden steeds vaker een andere jongere om hulp vraagt, wil (Dé)clic kinderen en tieners voldoende hulpmiddelen geven zodat iedereen zich kan beschermen tegen risico’s en anderen kan adviseren.
(Dé)clic is al geïmplementeerd bij verschillende partners (scholen, centra voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, etc.). ECPAT België gebruikt een interactieve methodologie om jongeren op te leiden, waarbij leuke en participatieve activiteiten worden gecombineerd om een maximale betrokkenheid te garanderen. De opgeleide jongeren kunnen op hun beurt weer tools creëren om de boodschap over te brengen aan andere jongeren.
In elk van de plaatsen die ECPAT bezoekt, worden adolescenten opgeleid tot “online veiligheidscontactpunten”. Vervolgens worden ze door een coach (leraar, maatschappelijk werker, …) bijgestaan in hun missie om de verworven kennis te verspreiden. Wanneer zij hun instelling/organisatie verlaten, werft en traint de coach nieuwe jongeren om de duurzaamheid van het project te waarborgen. Dit project heeft tot nu toe alleen al in Franstalig België ongeveer 1200 jongeren opgeleid.