Sexy videoclips kunnen verkrachting aanvaardbaar maken bij jongeren

Het bekijken van seksueel getinte muziekvideo’s beïnvloedt de attitude van jongeren ten aanzien van verkrachting. Ze vinden hierdoor significant meer dat verkrachtingen in bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd zijn. Dat blijkt uit een experimenteel onderzoek dat Aagje Cateau uitvoerde in het kader van haar masterproef aan de KU Leuven tot het behalen van de graad van Master of Science of Communicatiewetenschappen.

 

Sexy videoclips kunnen verkrachting aanvaardbaar maken bij jongeren

 

Aan het experiment namen 77 jongens en meisjes van 14 tot 18 jaar oud deel. De ene groep kreeg de seksueel getinte video ‘Shut up and drive’ van Rihanna te zien met hierin veel bloot en inzoomen op met seksualiteit geassocieerde lichaamsdelen. De tweede groep kreeg de seksueel neutrale video ‘Take a bow’ voorgeschoteld van dezelfde zangeres. Beide groepen moesten nadien een reeks vragen beantwoorden.

 

Meisjes versus jongens

De onderzoekster stelde geen effect vast op de attitudes ten aanzien van seksuele stereotypen en seksuele intimidatie. De blootstelling aan de seksueel getinte video had wel een significant effect op het idee dat verkrachtingen onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd zijn en dat enkel bepaalde vrouwen het slachtoffer kunnen worden van een verkrachting. Jongens waren meer dan meisjes akkoord met de stelling dat het rechtvaardig is om in een bepaalde situatie een vrouw te verkrachten.

 

Voorlichting

Volgens Cateau moeten muziekzenders zich bewuster worden van de negatieve gevolgen van dergelijke seksueel getinte videoclips en hun aanbod aanpassen. Ze pleit er ook voor dat middelbare scholen meer investeren in educatie met betrekking tot verkrachting. “Het verder onderzoeken van de relatie tussen deze seksueel getinte video’s en de houding ten aanzien van verkrachting is van belang in het blootleggen van de rol van massamedia in de oorzaak en in standhouding van seksueel geweld.”

 

Bron: De Morgen

 

Copyright ECPAT Belgique « Stop à l’exploitation sexuelle commerciale des enfants »