Waarom we het lied dat opgedragen is aan tienerpooier Moreno afkeuren

’Iedereen verdient een tweede kans’’

’Gepakt door het systeem

’’ (Fragment uit het liedje Amigo, van de rapper Soufiane)

Begin 2019 zorgde het liedje ‘’Amigo’’ van de rapper Soufiane Eddyani voor veel ophef. De reden hiervoor was dat hij zijn vriend-rapper Moreno verdedigde, volgens hem een slachtoffer van ‘’het systeem’’.  Blijkt echter dat die vriend een recividerende tienerpooier is.

Eind 2015 kwam Moreno in het vizier van de politie en werd hij in de gevangenis geplaatst. Hij kreeg een enkelband, die hij kort nadien heeft doorgeknipt. In 2016 wordt hij veroordeeld voor 6 jaar cel effectief voor het aanzetten van een vijftienjarig meisje tot prostitutie. Na één derde van zijn straf mag hij terug met een enkelband naar huis. Hij is slordig in zijn bewijsstukken en wordt opnieuw naar de gevangenis gestuurd. Op dit moment is Moreno opnieuw thuis, met een enkelband.

Moreno was een ‘typische tienerpooier’, ‘een mensenhandelaar’. De tienerpooier faket verliefdheid tot die wederkerig is en het slachtoffer emotioneel van hem afhankelijk en erg beinvloedbaar is om hem of haar dan seksueel uit te buiten via dwang, geweld of afpersing.

Onder de noemer van liefde, verliefdheid of romantiek wordt een misdrijf gepleegd dat nog te weinig alsdusdanig erkend wordt.

Amigo, het lied van Soufiane, dat tienerpooiers afschildert als slachtoffers en hun straf onrechtvaardig noemt, kan op weinig sympathie rekenen bij de publieke opinie. De ‘echte slachtoffers’ zijn de misbruikte jongeren.

Uit het onderzoek “Through the Eyes of the Child” van ECPAT Internationaal blijkt dat de slachtoffers van seksuele uitbuiting nog steeds moeilijk  de weg naar politie, justitie of sociale diensten vinden. Jongeren herkennen zich niet als slachtoffer, vrezen het stigma of wantrouwen justitie en politie.

Ook de poilitiek liet zich horen ‘’ Tienerpooiers verdedigen kan absoluut niet. Soufiane Eddyani zou beter zijn populariteit gebruiken om tienerpooiers te veroordelen en respect tonen voor slachtoffers’, verklaarde minister Peeters.